Aluminium kozijnen

Hoogrendementsglas mag dan wel heel wat energie binnenshuis houden, zonder goede kozijnen is het vervangen van je ramen verloren moeite. Energie efficiënte kozijnen zijn minstens even belangrijk als het type beglazing waarvoor je kiest.

Naast hout en kunststof kozijnen bestaan er ook aluminium kozijnen. Je ziet deze niet erg vaak omdat ze nog steeds het stigma op zich hebben hangen dat ze slechte isolators zijn. Hoewel een PVC of houten kozijn inderdaad voor betere isolatie zorgt, isoleert de aluminium constructie zeker niet slecht!
Anderzijds wordt er tegenwoordig meer voor niet zo klassieke vensterramen zoals aluminium en PVC gekozen doordat er zo weinig onderhoud aan verbonden is.

aluminium kozijnen hoogrendementsglas

Waarom voor aluminium kozijnen kiezen?

Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor aluminium kozijnen. Maar misschien zijn er ook voldoende redenen om net niet te kiezen voor dit materiaal?

Net zoals bij kunststof kozijnen heb je het voordeel dat aluminium een door de mens gefabriceerd product is. Hierdoor heeft het veel minder nadelen dan natuurlijke producten (hout).
Door alleen de sterkste en beste eigenschappen van metalen over te houden werd aluminium immers gemaakt.

Aan alu vensterramen zit daardoor bijna geen onderhoud verbonden.
Ze zijn vochtwerend, waardoor ze op termijn niet gaan rotten of roesten. Door een speciale laag op de aluminium stoten ze meestal ook vuil en stof af, waardoor je ze eigenlijk zelf niet meer moet schoonmaken. Als het regent, zijn je kozijnen weer als nieuw.

Het materiaal wordt meer en meer gebruikt en dat komt voornamelijk door de sterkte en duurzaamheid ervan. Gemiddeld gaan aluminium kozijnen 40 jaar of meer mee, bovendien zijn ze uitstekend voor het milieu aangezien 75% van het aluminium in de wereld afkomstig is van gerecycleerd aluminium.

Ongetwijfeld het belangrijkste is toch de isolatie. Hoewel er betere keuzes zijn voor isolerende eigenschappen, is dit bij aluminium zeker niet slecht.
Tegenwoordig zijn aluminium vensterramen voorzien van thermische onderbrekingen. Thermische onderbrekingen zijn niets meer of minder dan een laagje isolatie (een strip of schuim) die er voor zorgt dat er geen tochtgaten meer zijn. In combinatie met hoogrendementsglas bespaar je dan ook een hele hoop energie en stookkosten.
In de zomer filtreert de warmte zo het huis ook niet binnen.hoogrendementsglas aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen prijs

Aluminium is een duur materiaal; al dan niet het duurste. Hoewel aluminium veel voordelen heeft, is het toch ook belangrijk even stil te staan bij de nadelen. En de andere mogelijkheden!
Persoonlijk vinden wij aluminium erg mooi, maar verkiezen we toch PVC kozijnen omdat ze net iets beter isoleren en een stukje goedkoper zijn. Toch hebben PVC ramen voor de rest vrijwel dezelfde voordelen als alu.

Aluminium kozijnen kosten per vierkante meter gemiddeld honderd euro meer dan hout en zo’n 150-200 euro meer dan PVC.
Voor aluminium kozijnen, met daarbij hoogrendementsglas en installatie betaal je per vierkante meter al gauw 800 tot 900 euro.

Niet goedkoop, maar bedenk wel dat je op termijn jaarlijks enkele honderden euro’s kan gaan besparen aan stookkosten.

Wat kost hoogrendementsglas in combinatie met kozijnen bij jou?
Reken het hier uit via dit korte offerteformulier: