Enkel plaatsen van beglazing

We krijgen regelmatig de vraag of het ook noodzakelijk is om ook de profielen, de kozijnen, van reeds bestaande ramen te vervangen als je voor hoogrendementsglas kiest.
Noodzakelijk is het niet, slim is het wel.

In je reeds bestaande profielen zit hopelijk al een vorm van beglazing. In veel gevallen is dit enkel of dubbel glas dat dringend aan vervanging toe is wegens een te hoog energieverlies.
Daarom willen veel mensen alleen maar het glas dat in de ramen zit vernieuwen, maar aan de kozijnen zelf niets doen. Wij leggen uit waarom je dit beter wel doet.

glas en kozijnen vervangen hoogrendementsglas

Waarom glas én kozijnen veranderen?

Enkel plaatsen van beglazing helpt. Plaatsen van nieuwe beglazing en kozijnen verdriedubbelt je besparing!
Er zijn verschillende redenen waarom het aangeraden is om bij de installatie van hoogrendementsglas zowel de oude beglazing als de oude kozijnen te vervangen.

De kostprijs is vrijwel hetzelfde. En soms zelfs goedkoper als je beiden omwisselt voor HR+ glas!
Wanneer enkel het glas moet worden vervangen, is de klus veel moeilijker te klaren. Er moet erg voorzichtig worden omgesprongen met het glas, want het moet mooi uit het bestaande kozijn worden gehaald zonder dat daar nog stukken in vast blijven zitten. Als je meteen voor nieuwe kozijnen + nieuw glas gaat, is de klus veel sneller geklaard. Met een hamer en koevoet worden de oude glazen uit de woning gehaald in minder dan een uur tijd.
Dit precisiewerk vertaalt zich in langere werkuren en een grotere kost aan de vakmannen.

Nieuwe kozijnen zorgen voor betere isolatie. De laatste jaren is er heel wat onderzoek gedaan naar de werking van kozijnen. Dat onderzoek heeft allerlei nieuwe technieken aangetoond dat er voor heeft gezorgd dat de kozijnen die nu op de markt zijn veel meer energiebesparend werken. De isolerende eigenschappen werken veel beter dan oudere kozijnen.
Door te kiezen voor energiebewustere kozijnen in combinatie met energiebesparend glas vang je dus twee vliegen in één klap en bespaar je op termijn je investering verschillende keren terug.
Dat betekent trouwens niet alleen dat je energiefactuur een pak zal besparen. De betere isolatie betekent ook een betere inbraakbeveiliging.

Glas of kozijnen vervangen hoogrendementsglas

Overschakelen van hout naar PVC of alu kozijnen

Vroeger werden alle kozijnen gemaakt uit hout. Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor aluminium en PVC. Beiden zijn véél energie efficiënter en er is geen enkel onderhoud aan.
Bij houten kozijnen moet je jaarlijks, of minimum om de twee jaar een groot onderhoud inplannen. Als je woning redelijk wat ramen heeft weet je vast en zeker al dat het geen aangenaam werk is om die jaarlijks op te schuren en te vernissen.

Denk daarbij trouwens ook aan je ouderdom. Je wilt waarschijnlijk wel een poosje in je huidige woning verblijven. Hoe ouder je wordt, hoe vervelender de klus wordt.
Over ouderdom gesproken. Niet alleen jouw ouderdom, maar ook de leeftijd van het hout is belangrijk. Hout is sowieso na twintig of dertig jaar aan vervanging toe. Waarom zou je dus geen materiaal nemen waar je nooit meer naar moet omkijken?

Als laatste punt willen we ook aanhalen dat is gebleken dat PVC en aluminium kozijnen veel beter isoleren dan hout. Zoals we hierboven al vermeldden bespaart dat op je energiefactuur, maar komt dat de inbraakbeveiliging van je woning ook ten goede.

 

Enkel plaatsen van beglazing is dus niet aangeraden. Kies het best voor hoogrendementsglas in combinatie met aluminium of PVC kozijnen voor de meeste energiewinst en op termijn ook de meest voordelige energiefactuur.