Hoogrendementsglas plaatsen

Wie wil er nu niet minder stoken en zo besparen op je energiekosten? Dat is realiseerbaar door het plaatsen van hoogrendementsglas.
Deze isolerende beglazing is een goed idee voor nieuwbouw woningen en voor reeds bestaande woningen. In beide woonsten zullen ze immers zorgen voor een enorme besparing op energiekosten. Daarbovenop zorgen ze voor een veel aangenamer binnenhuisklimaat. Omdat ze in de winter de koude buiten houden (en de warmte binnen) en in de zomer de koude binnen houden (en de warmte buiten).

Zelf hoogrendementsglas plaatsen is niet eenvoudig en wordt alleen aangeraden als je expertise hebt in het plaatsen van glas. In de meeste gevallen moeten ook de kozijnen worden vervangen. Dat is omdat er tegenwoordig ook al energie efficiëntere kozijnen op de markt zijn die samen met HR+ glas voor de meest effectieve besparing zorgen.

hoogrendementsglas plaatsen

 

Wat is hoogrendementsglas?

Je bent vast wel bekend met de termen: enkel glas en dubbel glas. Daarnaast is er ook hoogrendementsglas (ook wel HR- glas genoemd). Hoogrendementsglas is (drie) dubbelglas dat voorzien is van een extra coating. Daarbij heeft hoogrendementsglas Argon of Xenon als gasvulling in de spouw. Hiermee houd je de kou buiten en blijft de warmte binnen. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. In dit artikel komen de meest gebruikte soorten aan bod: HR++ en HR+++.

Wat is HR++ isolatieglas?

Op dit moment wordt HR++ glas het meest toegepast in de woning- en utiliteitsbouw. Dit type hoogrendementsglas isoleert zeker vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan traditioneel dubbel glas. HR++ glas heeft een isolatiewaarde (dit noemen we U- waarde) van 1,2. Bij U- waardes gaat het erom dat ze zo laag mogelijk zijn. Ter vergelijking: standaard dubbel glas heeft een U- waarde van 2,7.

Wat is HR+++ isolatieglas?

Dit type hoogrendementsglas bestaat niet uit twee, maar uit drie lagen glas. Met een U- waarde tussen 0,5 en 0,9 heeft HR+++ glas een nog betere isolatiewaarde. Daarnaast heeft HR+++ glas ook een hoger geluiddempend vermogen. Als je gaat voor HR+++ glas moet je er rekening mee houden dat je kozijn daar ook geschikt voor moet zijn. Dit glas is met zijn drie lagen namelijk een stuk dikker dan dubbelglas. Als dit niet het geval is, zit je dus ook nog aan nieuwe kozijnen vast.

hoogrendementsglas plaatsen

Waar wel hoogrendementsglas plaatsen?

Vertrekken die in ieder geval voor het plaatsen van hoogrendementsglas in aanmerking komen zijn de ruimtes waar je het meest verblijft. In de praktijk zijn dit meestal de woonkamer en de keuken. Ga er ook zeker voor om hoogrendementsglas te plaatsen aan de zuidkant van het huis. Dit deel van het huis krijgt namelijk de meeste zon (en dus warmte), waardoor de isolerende waarde van HR- glas het best tot zijn recht komt. Niets is vervelender dan een koude badkamer. Het is zeker een optie om hier ook hoogrendementsglas te plaatsen.

Waar geen hoogrendementsglas plaatsen?

In principe kun je overal natuurlijk hoogrendementsglas plaatsen. Vraag je echter ook af of het ook strikt noodzakelijk is om overal hoogrendementsglas te plaatsen. In ruimtes waar je bijna nooit komt (bijvoorbeeld bijgebouwen), heeft het weinig zin om hoogrendementsglas te plaatsen. De investeringskosten zijn dan hoger dan het rendement dat je eruit haalt. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Wat kost hoogrendementsglas?

Als we het hebben over de prijs van hoogrendementsglas hebben we het in dit geval alleen over de prijs van het glas zelf en dus niet over de arbeidskosten.

 • De prijs van traditioneel dubbel glas ligt op ongeveer 65 euro per vierkante meter.
 • HR++ glas kost per vierkante meter ongeveer 80 euro.
 • HR+++ glas is met 120 euro per vierkante meter nog weer een stukje duurder in aanschaf.

Het is natuurlijk wel zo dat je met hoogrendementsglas weer een stuk terugverdient van de kostprijs, omdat je minder stookkosten kwijt bent. Daarom is het verstandig om eens te kijken naar de besparing die het plaatsen van hoogrendementsglas met zich meebrengt.

hr glas plaatsen

Wat zijn mijn besparingskosten?

Om een goede vergelijking te maken in wat je kunt besparen aan energiekosten, gaan we uit van een gemiddeld rijtjeshuis met twintig vierkante meter oppervlakte aan ramen. Daarbij gaan we uit van een HR- ketel en een gemiddelde woningtemperatuur van achttien graden.

 • Met standaard dubbel glas bespaar je in dit geval gemiddeld 115 euro per jaar.
 • Als je HR++ glas laat plaatsen, bespaar je gemiddeld 260 euro per jaar.
 • Met HR+++ glas bespaar je zelfs 280 euro per jaar.

In deze gegevens zijn de plaatsingskosten nog niet meegenomen.

Wat kost het plaatsen van hoogrendementsglas?

De kostprijs voor het plaatsen van hoogrendementsglas verschilt per leverancier. In de praktijk mag je ervanuit gaan dat de gemiddelde glaszetter veertig tot zeventig euro per uur rekent. Inclusief btw en montage kom je op de volgende bedragen:

 • Dubbel glas € 115,- per vierkante meter
 • HR++ glas € 130,- per vierkante meter
 • HR+++ glas € 170,- per vierkante meter

Een rekenvoorbeeld

Familie Jansen woont in een rijtjeshuis en heeft twintig vierkante meter enkelzijdig glas. Dit laten ze helemaal vervangen door dubbel glas. Je krijgt dan het volgende rekenvoorbeeld:

 • Glas en plaatsing € 2300
 • Besparing per jaar € 115,-
 • Terugverdientijd 2300 gedeeld door 115 is 20 jaar.

Familie De Boer woont in eenzelfde rijtjeswoning en laat alle ramen vervangen door HR++ glas. Bij hen past het volgende rekenvoorbeeld:

 • Glas en plaatsing € 2600,-
 • Besparing per jaar € 260,-
 • Terugverdientijd 2600 gedeeld door 260 is 10 jaar.

Conclusie: door de veel hogere isolatiewaarde van HR++ glas, heb je de aanschaf twee keer zo snel terugverdiend.

Is er een premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas?

In Vlaanderen is het mogelijk om een premie te krijgen van je netbeheerder als je overgaat tot het plaatsen van hoogrendementsglas. Hier zitten wel voorwaarden aan vast. De belangrijkste zijn:

 • De woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • De premie geldt niet voor nieuwbouw of volledige herbouw.
 • Beglazing voor veranda’s komt niet in aanmerking voor een premie.
 • Het plaatsen van hoogrendementsglas moet worden uitgevoerd door een aannemer.
 • De beglazing moet een U- waarde hebben van maximaal 1,1.
 • Huurders komen ook in aanmerking voor de premie.

premie hoogrendementsglas plaatsen

Hoe hoog is de premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas?

Voor de jaren 2017 en 2018 bedraagt de premie tien euro per vierkante meter. Je moet dan nieuwe beglazing hebben met een maximale U- waarde van 1,1. Voor beschermde afnemers geldt een premies van 56 euro per vierkante meter met een limiet van 40 procent van de totale factuur. Met beschermde afnemers wordt bedoeld: personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.

Hoogrendementsglas zelf plaatsen?

Als je hoogrendementsglas zelf wilt plaatsen, bespaar je jezelf aardig wat loonkosten. Deze loonkosten kun je bijvoorbeeld stoppen in de aanschaf van een duurder type glas, zodat je nog meer bespaart op de energiekosten. De vraag is echter of het wel echt verstandig is om te besparen op loonkosten. Er zitten namelijk wel nadelen aan:

 • Je hebt speciaal gereedschap nodig. Dit zal je moeten aanschaffen of huren.
 • Je hebt mensen nodig die je helpen, want in je eentje glas plaatsen is erg moeilijk.
 • Glas is lastig om mee te werken. Als je niet weet hoe je er mee om moet gaan, kun je jezelf lelijk verwonden.
 • Als je zelf glas gaat plaatsen heb je geen garantie op de plaatsing. Als er dus beschadigingen of mankementen ontstaan, zal je dat ook zelf moeten betalen.

Advies: maak een goede afweging of het financiële voordeel ook opweegt tegen de nadelen van het zelf plaatsen van hoogrendementsglas.

Leg meerdere offertes naast elkaar

Als je besloten hebt om je glas te vervangen door hoogrendementsglas is het slim om meerdere offertes te laten maken. Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt die hoogrendementsglas verkopen. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer: de ene aanbieder heeft een prijs inclusief plaatsen en de andere aanbieder weer niet en ga zo maar door. Vergelijk daarom de offertes goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is vrijwel altijd gratis en je zit nergens aan vast.