Hoogrendementsglas U-waarde

Hoogrendementsglas U-waarde of K-waarde

Overweeg je om nieuw beglazing te nemen in je woning? Let dan goed op de isolatiewaarde van het glas. Je kunt namelijk veel geld besparen door uitstekend isolerend glas te nemen. Om de isolatiewaarde van glas weer te geven, gebruiken we de U-waarde of de K-waarde. Wat deze waarde inhoudt en waarom het belangrijk is om de U-waarde van hoogrendementsglas te weten, gaan we in dit artikel uitleggen.

hoogrendementsglas u-waarde

Wat houdt de U-waarde in?

De U-waarde is de eenheid waarmee de isolatiewaarde van glas wordt weergeven. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter glas en per graad temperatuurverschil. Iets eenvoudiger gezegd: de U- waarde vertelt je hoeveel warmte je verliest bij welk type glas. Hoe hoger de U-waarde is, hoe meer warmte er verloren gaat. Andersom geredeneerd: beglazing met de laagste U- waarde isoleert het beste.

Hoe wordt de U-waarde of K-waarde berekend?

De U-waarde drukken we uit in W/m2K. Dit betekent: de hoeveelheid warmte (W) die verloren gaat, per vierkante meter (m2), bij een temperatuurverschil van één graad Kelvin (K) tussen de binnen- en de buitenkant van het glas. De U- waarde is altijd een getal. Om een voorbeeld te geven: je hebt enkel glas en buiten is het nul graden Celsius. Dan is de temperatuur aan de binnenzijde van het glas 5,5 graden Celsius. Bij een kamertemperatuur van twintig graden Celsius zullen er dan koude luchtstromen ontstaan, omdat het verschil tussen 5,5 en twintig behoorlijk groot is. Bij drievoudig glas is de binnentemperatuur van het glas 18,5 graden Celsius en zullen er dus nauwelijks koude luchtstromen ontstaan.

De U- waarde van hoogrendementsglas

In principe komt het er op neer dat hoe dikker het glas is, hoe beter het isoleert.
Dik glas zal dus altijd een lagere U-waarde hebben dan dun glas. Enkel glas en het standaard dubbel glas van de eerste generatie hebben hoge U-waardes en isoleren dus slecht. De U-waarde van hoogrendementsglas is 2,0 of lager. Alleen dan mag je spreken van hoogrendementsglas.
HR-glas heeft een U-waarde of K-waarde die tussen de 1,7 en 2,0 ligt en isoleert redelijk goed.
HR+ glas heeft een U-waarde tussen 1,6 en 1,2 en isoleert al een stuk beter. Dit glas bevat ook geen lucht, maar gas.
De standaard voor goed hoogrendementsglas is op dit moment HR++. Dit type glas heeft een K-waarde van 1,1 en isoleert uitstekend. Dan is er nog HR+++ glas, ook wel drievoudig, of triple glas genoemd. Met een U-waarde tussen 0,5 en 0,9 is dit het glas met de hoogste isolatiewaarde.

De warmtecoëfficiënt

Er ontsnapt ongeveer vijftien procent van de warmte in huis via de ramen. Investeren in goed isolerende ramen is dan ook heel belangrijk. Je kunt glas met de hoogste isolatiewaarde nemen, maar als de kozijnen veel minder goed isoleren, verlies je toch nog veel warmte.

De U-waarde van hoogrendementsglas is daarom niet alleen belangrijk, maar ook de U-waarden of K-waarden voor het raamprofiel (het frame) en het kozijn tellen mee. Om tot een goede totale isolatiewaarde te komen, moet je dus de U- waarde van de complete kozijnconstructie meten. De U- waarde van het glas, het kozijn en het frame samen, noem je de warmtecoëfficiënt. De warmtecoëfficiënt mag niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K om van een goed isolerend effect te kunnen spreken.

u-waarde hoogrendementsglas k-waarde

Welk kozijn isoleert het beste?

Het glas met de hoogste isolatiewaarde is ons inmiddels bekend, maar hoe zit dat dan met de kozijnen? Ook voor de kozijnen is een lage U-waarde immers belangrijk.

Met een gemiddelde U-waarde van 2,4 W/m2K isoleert een houten kozijn het minst goed. Dit is echter wel afhankelijk van de houtsoort. Een kozijn van Dark Red Meranti (DRM) isoleert met een U-waarde van 1,6 W/m2K namelijk veel beter dan de gemiddelde houtsoort, maar hier hangt ook weer een ander prijskaartje aan. Door slim te kijken naar de houtsoort die je gaat toepassen, kun je een behoorlijke reductie van de U-waarde krijgen.

Een kunststof kozijn isoleert ongeveer vijftig procent beter dan hout. Afhankelijk van de fabrikant ligt de U- waarde van een kunststof kozijn gemiddeld tussen de 1,0 en 1,8 W/m2K, waarmee je een uitstekende isolatiewaarde haalt.

 

Hieronder een handige tabel om de U-waarde zelf te berekenen als je de K-waarde van het glas en het schrijnwerk al afzonderlijk weet.

hoogrendementsglas u waarde zelf berekenen

De prijzen van hoogrendementsglas met een goede U-waarde

Hoe dikker het glas, hoe beter het isoleert, maar ook hoe duurder het is in aanschaf. Het is natuurlijk wel zo dat je met een hogere isolatiewaarde ook meer bespaart op de energierekening. Gemiddeld verdient hoogrendementsglas zichzelf binnen zevenjaar terug.

Prijzen worden altijd berekend per vierkante meter en verschillen per leverancier. De standaard is tegenwoordig HR++ glas. Het kostenplaatje voor dit HR++ glas ligt gemiddeld tussen zestig en honderd euro per vierkante meter. Dit type glas levert je een besparing op van gemiddeld 260 euro per jaar.

Als je gaat voor drievoudig (HR+++) glas ben je een bedrag kwijt tussen 120 en 180 euro per vierkante meter. Het toepassen van HR+++ glas levert een besparing op van gemiddeld 280 euro per jaar.

Om geld te besparen zou je bijvoorbeeld ook de ruimtes waar je het meest verblijft (keuken, woonkamer) kunnen voorzien van HR+++ glas en andere ruimtes (slaapkamer) van HR++ glas.

 

Bijkomende kosten

Met alleen het kopen van hoogrendementsglas ben je er nog niet. Zoals gezegd, kan het ook vervangen van de kozijnen een behoorlijke isolatieverbetering met zich mee brengen. Uiteraard ben je ook kosten voor het plaatsen kwijt. Het gemiddeld uurloon van een glaszetter is toch al snel dertig tot veertig euro.

Als je besluit om de kozijnen tegelijkertijd met het glas te vervangen, wordt er meestal een totaalprijs per vierkante meter berekend. Deze prijzen verschillen ook weer per leverancier. Het beste kun je meerdere offertes laten maken en deze goed met elkaar vergelijken op basis van de prijs en de kwaliteit.k-waarde hoogrendementsglas

Premies

Als je in een bestaande woning hoogrendementsglas laat plaatsen, is het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen van de netbeheerder. Hiermee kun je de terugverdientijd natuurlijk nog aardig verkorten.Je bent overigens wel verplicht het werk uit te laten voeren door een aannemer.
Om in aanmerking te komen voor subsidie mag de U-waarde van hoogrendementsglas maximaal 1,1 W/m2K zijn.

De hoogte van de premie is afhankelijk van het jaar van de factuurdatum. Als het glas geplaatst is in 2016 krijg je een premie van twaalf tot vijftien euro per vierkante meter. Voor 2017 en 2018 geldt een premie van tien euro per vierkante meter. Om een goed overzicht te krijgen van alle regels en voorwaarden kun je het beste even kijken op de site van de Vlaamse Overheid.