Houten kozijnen: info, mogelijkheden en gratis prijsoffertes

Houten kozijnen zijn de laatste jaren weer helemaal terug. Waar de kunststof variant lange tijd de markt leek te veroveren, komt men hier nu toch ook weer gedeeltelijk op terug. Waarom kozijnen van hout weer in trek zijn, de voor- en de nadelen, de prijzen en alle andere relevante informatie lees je in dit artikel.

Waarom houten kozijnen?

In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen de kunststof kozijnen op de markt. Sindsdien waren deze sterk in opmars en voornamelijk de wooncorporaties stapten massaal over op dit, onderhoudsarme en relatief goedkope, product. Door een behoorlijke ontwikkeling in de kwaliteit van het hout, zien we nu weer een tegenbeweging: kozijnen van hout komen weer terug.

houten kozijnen hoogrendementsglas

De voordelen

 • Doordat hout gemakkelijk overschilderbaar is, kun je kozijnen van hout in alle kleuren verven die je maar wilt.
 • Hout geeft een warme en natuurlijke uitstraling. Vooral bij mooie, klassieke huizen komen houten kozijnen heel mooi uit. Kunststof kozijnen benaderen de ‘houtlook’ wel steeds meer, maar halen het nog steeds niet bij echte kozijnen van hout.
 • Hout is, bij schade, op een eenvoudige wijze te repareren. Kunststof kozijnen moeten bij schade vaak in zijn geheel vervangen worden.
 • Hout heeft een hoge isolatiewaarde. De combinatie met hoogrendementsglas brengt een forse besparing op de stookkosten met zich mee.
 • We hebben het over een duurzaam product waar je vele jaren plezier van zult hebben. Hardhouten kozijnen gaan gemakkelijk vijftig tot vijfenzeventig jaar mee, waar een kunststof kozijn meestal maar de helft haalt.
 • Houten kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Doordat verf behoorlijk in kwaliteit is verbeterd, hoef je ze maar één keer in de zes tot acht jaar te schilderen. De huidige hardhouten kozijnen beschikken over honderd procent waterdichte verbindingen, waardoor ook een volledige verfbeurt niet langer noodzakelijk is.
 • Door een lage warmtegeleiding en een verkolend oppervlak werken houten kozijnen brandvertragend. Daarnaast is hout een sterk materiaal, waardoor het voor inbrekers een stuk moeilijker wordt om je woning binnen te dringen.

De nadelen

Er zijn ook nadelen, maar dit zijn er niet zoveel. Ook deze zetten we even op een rijtje:

 • Kozijnen van hout hebben onderhoud nodig. Afhankelijk van de houtsoort en de kwaliteit van de verf die je gebruikt, zullen ze een keer in de zes tot acht jaar geverfd moeten worden. Met kunststof kozijnen heb je dit niet.
 • Hardhouten kozijnen zijn meestal duurder in aanschaf dan kunststof kozijnen. Daar tegenover staat de langere levensduur.
 • Hout is gevoelig voor vocht en trekt schimmels en insecten aan. Hierdoor moet je hardhouten kozijnen regelmatig reinigen.

houten kozijnen HR+ glas

Welk kozijn moet ik kiezen?

Een houten kozijn wordt meestal gemaakt van duurzaam hout. De term duurzaam hout betekent iets anders dan hardhout. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft hardhout niet persé hard te zijn. Ook bestaat er het misverstand dat hardhout altijd beter is dan zacht hout.

Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen, zoals: eikenhout, merbau en meranti.
Zacht hout is afkomstig van naaldbomen, zoals: de lariks, den en spar. Iedere houtsoort heeft zijn eigen duurzaamheidsklasse en zijn eigen bijbehorende prijs (hierover elders meer).

Bij de aanschaf gaat het erom welke duurzaamheid het hout heeft en niet of het hard- of zacht hout is. Daarom kun je je het beste goed laten informeren van welke houtsoort de kozijnen gemaakt zijn en welke duurzaamheidsklasse hierbij hoort.

De duurzaamheidsklasse van hout

Iedere houtsoort is ondergebracht in een bepaalde duurzaamheidsklasse die loopt van één tot en met vijf. In deze klasse staat één voor zeer duurzaam en vijf voor minder duurzaam. Hoe duurzamer het hout, hoe duurder het kozijn in de regel is.

Houtsoorten waar kozijnen van gemaakt zijn

De meeste kozijnen worden gemaakt van een duurzame houtsoort. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

 • Merbau is één van de meest gebruikte houtsoorten waarvan hardhouten kozijnen gemaakt worden en valt in de duurzaamheidsklasse twee. Merbau moet goed ontvet worden, voordat je het gaat schilderen, anders kan het gaan ‘bloeden’.
 • Ook Meranti wordt veel gebruikt om hardhouten kozijnen van te maken. Het valt in de duurzaamheidsklasse twee tot en met vier en hierdoor zal dit hout vaker geschilderd moeten worden om de levensduur te verlengen.
 • Afzelia is één van de duurzaamste houtsoorten ter wereld en valt dan ook in de duurzaamheidsklasse één. Behalve duurzaam, is Afzelia ook duur in aanschaf.

Overige houtsoorten waar kozijnen van gemaakt kunnen zijn:

 • Eiken is een minder bekende houtsoort als het gaat om hardhouten kozijnen, maar kan wel degelijk gebruikt worden om kozijnen van te maken. Het voordeel van eikenhout is dat het sterk en gemakkelijk te bewerken is. Eiken valt in de duurzaamheidsklasse twee.
 • Robinia is een zachte houtsoort met een hoge duurzaamheid (klasse één of twee). Het grote voordeel van Robinia is dat het niet rot en nauwelijks vocht opneemt. Wel kan het na verloop van tijd kromtrekken.

Hoe komen de prijzen tot stand?

De prijs die je uiteindelijk betaalt is gebaseerd op verschillende factoren. Neem bijvoorbeeld de afwerking: je kunt er voor kiezen om onbehandelde kozijnen te kopen en deze zelf te verven. Deze zijn goedkoper, maar je kunt er ook voor kiezen om geverfde kozijnen te kopen. Deze kozijnen zijn duurder, maar het bespaart je een hoop werk. Het verschilt ook waar je ze laat maken. Bestel je ze bij een fabriek of bij de timmerman? Doorgaans is bestellen bij een fabriek goedkoper, maar het hoeft niet altijd de duurste optie te zijn. Als je hele speciale maten hebt, kun je bij een timmerman vaak weer goedkoper kozijnen aanschaffen.

Om een exacte prijs te weten, kan je altijd beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst. Zo weet je de exacte prijs en heb je toch geen enkele aankoopverplichting.

Wat zijn de prijzen van houten kozijnen?

We gaan in onze prijsvoorbeelden uit van een aantal vaste gegevens, anders wordt het wel heel moeilijk om tot een goede prijsvergelijking te komen. We gaan uit van kozijnen zonder glas die afgelakt zijn. De, door ons genoemde, prijzen zijn exclusief plaatsing en inclusief btw. Het gaat om richtprijzen, de actuele prijzen kunnen anders liggen.

 • Een hardhouten kozijn van één keer één meter met een vast raam kost rond de 150 euro.
 • Een hardhouten kozijn van één keer één meter met een draai- kiep raam kost tussen de 250 en 300 euro.
 • Een hardhouten kozijn van één meter keer 1,20 meter met uitzetraam en bovenlicht kost rond de 350 euro.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het plaatsen van een kozijn is geen moeilijke, maar wel een hele nauwkeurige klus. Daarbij is het handig dat je in ieder geval met twee personen bent om het plaatsen goed uit te voeren (zeker als het om grote afmetingen gaat). Het is daarom het verstandigst om het plaatsen over te laten aan de vakman. Met name als het gaat om meerdere kozijnen, is dit voor jou de aangewezen persoon. Daarbij kun je altijd op de vakman terugvallen, mocht er onverhoopt iets misgaan. Natuurlijk kun je wel besparen op het laten plaatsen kozijnen van hout (ook als je een minder handige klusser bent). Je kunt bijvoorbeeld:

 • Zelf de oude constructie verwijderen en afvoeren.
 • De werkplek vrijmaken en voorbereiden, zodat de mensen van het plaatsingsbedrijf direct kunnen beginnen en een plek hebben waar ze aan het werk kunnen (bijvoorbeeld om glaslatten te zagen).

Bespaar geld op de aanschaf van houten kozijnen

Als je de hele woning van nieuwe kozijnen wilt voorzien, loont het zeker om bij meerdere vakmensen een offerte op te vragen. Dit kan meestal met een muisklik via internet. Door diverse offertes naast elkaar te leggen, kun je er redelijk zeker van zijn dat je behalve kiest voor een kozijn van een goede kwaliteit, ook kiest voor een exemplaar waar een zo laag mogelijk prijskaartje aanhangt. Een objectieve vergelijking van diverse offertes kan zomaar een besparing opleveren van dertig tot veertig procent. En wie wil dat nu niet?

houten kozijnen hoogrendementsglas