Kunststof kozijnen

Kozijnen kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld hout, aluminium en dus ook van kunststof. Kozijnen van kunststof stijgen steeds meer in populariteit en worden dan ook steeds meer verkocht. Deze kozijnen bestaan trouwens niet volledig uit kunststof. Het zijn stalen profielen die omkleed zijn met pvc. Er zijn geen standaardafmetingen en ze worden dus altijd op maat gemaakt. Als je een kunststof kozijn koopt dan is dit altijd inclusief het glas en het hang- en sluitwerk. Iedere leverancier heeft weer zijn eigen leveranciers die glas en hang- en sluitwerk aanleveren, waardoor er best veel prijsverschillen per aanbieder ontstaan.

kunststof kozijnen hoogrendementsglas

Wat zijn de voordelen?

De populariteit van kunststof kozijnen geeft al aan dat deze veel voordelen bieden. We zetten ze even op een rijtje:

 • De prijs is lager dan kozijnen van hout of aluminium (zie hiervoor ook het artikel ‘prijzen’).
 • Het isolerend vermogen is hoger dan hout of aluminium. Vooral als je ze koopt met driedubbel glas, bespaar je behoorlijk op de stookkosten.
 • Door de stalen profielen zijn ze zeer veilig en zullen inbrekers het erg moeilijk krijgen om binnen te komen. Als je kiest voor kozijnen met een politie keurmerk zijn ze nog eens extra beveiligd.
 • De duurzaamheid is hoog, want kunststof rot niet en trekt geen schimmels of insecten aan. Daarnaast zijn ze ook recyclebaar. Een levensduur van vijftig jaar is zeker haalbaar.
 • Behalve warmte- isolerend zijn kunststof ramen ook geluidsisolerend. Je zult dus minder snel last hebben van hinderlijke geluiden van buiten.
 • Je hebt er weinig onderhoud aan en verven is niet nodig.
 • Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen, waarbij de gelijkenis met hout zeer groot is.

Wat zijn de nadelen?

 • Kunststof ramen hebben gelukkig maar weinig nadelen. In het verleden werd vooral als nadeel ervaren dat ze er ook echt heel kunstmatig uitzagen. De meeste consumenten vonden de warme en natuurlijke uitstraling van hout veel aantrekkelijker. Tegenwoordig is dit echter nauwelijks een nadeel meer te noemen. De huidige kunststof ramen zijn voorzien van een houtnerfstructuur en houten verbindingen kunnen worden nagebootst (de zogenaamde houtlookverbinding). Ook is er een zeer grote keuze in de hoeveelheid kleuren.
 • Een ander nadeel is dat bij schade dit erg moeilijk te repareren is. Meestal moet dan het hele kozijn vervangen worden, terwijl je hout meestal eenvoudig bij kunt werken.
 • Je hebt dan wel de keuzen uit veel kleuren, maar je zit ook altijd vast aan dezelfde kleur. Aangezien je kunststof kozijnen niet hoeft te schilderen, kun je ze ook geen ander (modieuzer) kleurtje geven na verloop van tijd.
 • Zeer goedkope kunststof kozijnen kunnen verkleuren. In dit type zijn weekmakers gebruikt en onder invloed van de zon verdampen deze en ontstaat er een gele kleur. Je kunt dit voorkomen door ze ieder jaar in te smeren met was voor de auto, maar nog beter is het om gewoon een (iets) duurdere variant te nemen.

De prijzen

De prijzen van kunststof kozijnen liggen lager dan die van hout (vijftien procent) of aluminium (twintig procent), maar hoe liggen de prijzen nu exact? Door de vele verschillende aanbieders variëren de prijzen behoorlijk. Iedere aanbieder hanteert weer andere getallen, waardoor deze behoorlijk kunnen verschillen. Daarom gaan we in ons prijsvoorbeeld uit van een gemiddelde prijs en deze ligt op zeven- tot achthonderd euro per vierkante meter (inclusief btw). Deze prijs is inclusief montage en HR++ glas. Je hebt dan een pvc- kozijn van een goede kwaliteit die uitstekend isoleert. We benadrukken dat het gaat om richtprijzen, de actuele prijzen kunnen anders liggen.

Vergelijk offertes

Natuurlijk zijn alle hier genoemde prijzen slechts voorbeelden. Het beste kun je naar de vakman gaan, om te kijken hoe de prijzen van kunststof kozijnen liggen die helemaal aan jouw wensen en eisen voldoen. Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders op de markt. Deze aanbieders hebben allemaal hun eigen prijzen. Daarbij werkt iedere aanbieder weer met zijn eigen materialen, voorkeuren en opties.

Het is daarom raadzaam om offertes te laten maken van meerdere aanbieders. Vergelijk de offertes goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte aanvragen via deze website is altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

Premies voor hoogrendementsglas

Als je in een bestaande woning pvc-ramen met hoogrendementsglas laat plaatsen, is het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen van de netbeheerder. Hiermee kun je de terugverdientijd natuurlijk nog weer verkorten. Je bent overigens wel verplicht het werk uit te laten voeren door een aannemer.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet de U-waarde van hoogrendementsglas maximaal 1,1 W/m2K zijn. De hoogte van de premie is afhankelijk van het jaar van de factuurdatum. Als het glas geplaatst is in 2016 krijg je een premie van twaalf tot vijftien euro per vierkante meter.

Voor 2017 en 2018 geldt een premie van tien euro per vierkante meter. Om een goed overzicht te krijgen van alle regels en voorwaarden kun je het beste even kijken op de site van de Vlaamse Overheid.

Onderhoud

Kunststof ramen kunnen tegen alle weersomstandigheden en hebben dan ook nauwelijks onderhoud nodig. Het enige en het beste wat je kunt doen is ze maandelijks schoonmaken. Dit kan gewoon met lauw water, een neutraal schoonmaakmiddel en een doekje. Bij hardnekkig vuil kun je ook een schoonmaakmiddel kopen dat speciaal geschikt is voor kunststof kozijnen. Denk er in ieder geval om dat je nooit met agressieve schoonmaakmiddelen en of schuursponsjes aan de slag gaat. De kozijnen kunnen hierdoor ernstig beschadigd raken.

Zelf plaatsen of laten doen?

Het zelf plaatsen van pvc-kozijnen is uiteraard vele malen goedkoper dan dit te laten doen: je bespaart immers behoorlijk op de kosten van het uurloon. Het is echter nog niet zo’n heel eenvoudig werkje om deze eigenhandig te plaatsen. Aangezien er geen standaardmaten zijn, moet je alle ramen zelf inmeten. Daarbij moet je ook beschikken over de juiste materialen en gereedschappen. Vaak is het ook handig dat je hulp hebt, want de montage in je eentje doen is vrijwel onmogelijk.

Als je een vakman in de arm neemt, weet je zeker dat de pvc-ramen goed geplaatst worden en je kunt op hem terugvallen bij eventuele gebreken. Natuurlijk kun je, als je een beetje handig bent, ook een gedeelte zelf doen en de rest aan de vakman overlaten. Je zou bijvoorbeeld de oude kozijnen zelf kunnen verwijderen. Dan bespaar je in ieder geval iets op de kosten. Als je goed in overleg gaat met de vakman is dit zeker mogelijk.

Benieuwd naar wat het gaat kosten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte aan via deze pagina.

kunststof kozijnen hoogrendementsglas