Metalen kozijnen

Tegenwoordig een populaire optie in combinatie met hoogrendementsglas zijn de metalen of stalen kozijnen. Het is vooral een duurzaam materiaal die je woning een beetje een speciale look geeft.
De stalen kozijnen werden reeds in de jaren zestig geïntroduceerd, maar waren toen enkel toegankelijk voor de rijken. Aangezien kunststof toen nog niet werd gebruikt en het hout eigenlijk geen goed materiaal was, was dit de beste optie.
Ondertussen is het succes van metalen kozijnen een beetje ingeperkt aangezien er betere mogelijkheden op de markt zijn. Zo zijn verbeteringen bij onder andere hout, aluminium en vooral kunststof vaak een betere keuze om je hoogrendementsglas in te omkaderen.

metalen kozijnen hoogrendementsglas

Waarom wel/geen metalen kozijnen?

Het is vaak een moeilijke keuze om kozijnen te kiezen. Ze hebben allemaal immers hun eigen voor- en nadelen. Zeker materialen zoals hout, aluminium en kunststof zijn erg gelijkaardig qua kwaliteit en voordelen. Een metalen kozijn valt daar, om eerlijk te zijn, meteen wat minder onder.

Metaal of staal is een enorm duurzaam materiaal en gaat vaak je leven lang, of langer, mee. Een enorm voordeel in vergelijking met andere materialen, dat zeker. Maar de prijs van metaal of staal is gewoon heel duur. In vergelijking met een kunststof kozijn komt daar soms tot 50% extra bij! Bij hout is dat nog steeds 20 tot 30% meer. Een serieus extraatje. Zeker als je plant om je volledige huis te voorzien van HR+ glas. Dat is eigenlijk de enige reden waarom wij zelf een beetje twijfelend ten opzichte van metalen kozijnen staan.

Vroeger was een ander negatief punt van metalen kozijnen ook de slechte isolatie. Daar is ondertussen al veel in verandert. Ondertussen wordt er extra isolatie voorzien, koudebrug onderbrekingen worden geplaatst ofwel wordt er met een zinklaag gewerkt.

De rest van de voordelen van metalen kozijnen zijn gelijkaardig aan andere materialen. Zo is er ook niet echt onderhoudswerk aan. Alleen opletten voor chloor of zuur. Deze kunnen het metaal immers blijvend beschadigen.hoogrendementsglas metalen kozijnen

Metalen kozijnen prijzen

Een struikelblok voor de meeste mensen is de erg hoge prijzen van metaal of staal. Geen wonder natuurlijk, het is een schaars product.
Daarom raden wij ook aan om metalen kozijnen alleen te kiezen als je écht absoluut het uitzicht van zo’n metalen kozijn wilt.

In vergelijking met hout ligt de meerprijs op zo’n 30%. In vergelijking met kunststof soms zelf tot 50%!
Voor één vierkante meter, inclusief plaatsing en hoogrendementsglas betaal je al gauw 1000 tot 1200 euro.
Een serieuze prijs voor een kleine afmeting…