Nadelen hoogrendementsglas

Nadelen van hoogrendementsglas

Tegenwoordig schakelen steeds meer mensen over op hoogrendementsglas. Dit glas levert namelijk een behoorlijke besparing in de stookkosten op. De voordelen van hoogrendementsglas zijn dan ook vele malen groter dan de nadelen. Toch heeft hoogrendementsglas wel degelijk nadelen, al vallen ze eigenlijk in het niet met de voordelen. Welke dat zijn, wordt in dit artikel besproken.

hoogrendementsglas nadelen

Maar eerst… Wat is hoogrendementsglas?

Iedereen is wel bekend met de termen ‘enkel glas’ en ‘dubbel glas’. In de meeste huizen zal dit glas aanwezig zijn. Inmiddels zijn de meeste ramen van enkel glas al wel vervangen door dubbel glas. Tegenwoordig is er weer een nieuwe metamorfose aan de gang: nu wordt ook het dubbel glas weer vervangen en wel door hoogrendementsglas (ook wel HR-glas genoemd). Hoogrendementsglas is (drie) dubbelglas dat voorzien is van een extra coating. Daarbij heeft hoogrendementsglas Argon of Xenon als gasvulling in de spouw (opening tussen de verschillende lagen glas). Hiermee houd je vrijwel alle kou buiten en blijft de warmte binnen. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. De meest gebruikte soorten hoogrendementsglas zijn: HR++ en HR+++. Meer weten? Lees dan ook zeker dit artikel.

nadelen hoogrendementsglas

7 Nadelen van hoogrendementsglas

 1. Je hebt relatief hoge plaatsingskosten

Plaatsen van hoogrendementsglas is niet iets wat je ‘even’ in je eentje doet. In je eentje glas plaatsen is sowieso niet mogelijk, want je moet minstens met zijn tweeën zijn om de grote oppervlakten glas te kunnen tillen. Los daarvan, komt er wel enig vakmanschap kijken bij het plaatsen van hoogrendementsglas. In negen van de tien gevallen zit je dus aan een glaszetter vast die het hoogrendementsglas voor je plaatst. De kosten van het plaatsen kunnen, afhankelijk van de klus, behoorlijk oplopen. Je mag ervan uit gaan dat de gemiddelde glaszetter veertig tot zeventig euro per uur vraagt. Voor een doorsnee woning betekent dit toch al snel dat je duizend euro kwijt bent als je alle ramen laat vervangen door hoogrendementsglas.

 1. Condensatie aan de buitenzijde

Het is eigenlijk meer een voordeel dan een nadeel, maar condensatie aan de buitenkant van het glas kan erg hinderlijk zijn. Condensatie aan de buitenkant van het glas ontstaat als het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten (erg) hoog is. Als je condensatie aan de buitenkant van het glas hebt, betekent dit wel dat het hoogrendementsglas uitstekend isoleert. Je hebt dan namelijk niet of nauwelijks warmteverlies van binnenuit, alle warmte blijft in de kamer. Meestal heb je ’s ochtends vroeg de meeste last van de condensatie, maar in de loop van de morgen (als de zon gaat schijnen) lost het vanzelf op. Wil je toch op een snelle manier van de condensatie aan de buitenkant af? Zorg dan voor extra ventilatie binnen. De temperatuurverschillen worden kleiner en de condensatie verdwijnt.

 1. (Ver)kleuring van het glas

Als je hoogrendementsglas met gewoon dubbel glas vergelijkt, kan het zijn dat hoogrendementsglas een verkleuring laat zien. De oorzaak hiervan is de coating die op hoogrendementsglas wordt aangebracht. Dubbelglas heeft een dergelijke coating namelijk niet. De laatste jaren weten fabrikanten van hoogrendementsglas steeds beter het kleurverschil te beperken. De nieuwste generatie HR- glas heeft dan ook nauwelijks nog kleurverschil ten opzichte van het traditionele dubbelglas. Een andere reden voor kleurverschil is dat HR- glas van verschillende fabrikanten afkomstig is. Iedere producent heeft namelijk zijn eigen coating. Het is dus wel van belang dat je al het HR- glas betrekt van dezelfde producent.

 1. Verminderde lichtsterkte

Het is moeilijk te zeggen of het echt een nadeel is, maar het kan het geval zijn dat de lichtinval bij hoogrendementsglas ietsje minder is. Dit is echter zo minimaal dat het met het blote oog nauwelijks waarneembaar is. Het hoeft op een hele zonnige dag ook nauwelijks een nadeel te zijn, want dan zit je niet te wachten op een hele sterke lichtinval. In dat geval is het gebruik van zogenaamde ‘shutters’ aan te bevelen. Met shutters worden klap- of raamluiken bedoeld die voorzien zijn van horizontale lamellen. Shutters kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn (hout, aluminium) en zijn in allerlei kleuren, soorten en maten beschikbaar.

 1. Olieachtige vlekken door interferentie.

Het kan gebeuren dat er olieachtige vlekken te zien zijn in het HR- glas. Dit is geen productiefout, maar een natuurlijk verschijnsel dat we interferentie noemen. Onder een bepaalde lichtinval is er op het glas een prisma te zien dat het daglicht in verschillende kleuren splitst. Dit prisma is op het glas te zien in de vorm van een vlek, cirkel of strook. Aan interferentie valt weinig te doen. Het enige dat ervoor zorgt dat je geen interferentie hebt, is dat de twee glasbladen een verschillende dikte hebben. Alleen bij hoogrendementsglas van hogere kwaliteit wordt dit toegepast. De coating van HR- glas zorgt trouwens ook al voor een vermindering van interferentie.

 1. Driedubbelglas is eigenlijk alleen voordelig bij nieuwe kozijnen

Behalve super isolerend dubbel glas (HR++) is er ook driedubbel hoogrendementsglas (HR+++). Dit glas bestaat uit drie glaslagen en laat nagenoeg geen warmte door. Door de drie lagen glas heeft HR+++ glas een behoorlijke dikte (36 millimeter) en dit past meestal niet in ‘oude’ houten kozijnen. Als je dus je beglazing wilt vervangen door driedubbel glas, heb je bijna altijd ook nieuwe kozijnen nodig. Sowieso, als je kozijnen niet goed geïsoleerd zijn, heb je niet veel voordeel van driedubbel glas. Driedubbelglas wordt eigenlijk voornamelijk bij kunststof kozijnen toegepast. Als je dus toch al van plan was om nieuwe (kunststof) kozijnen te nemen, kies dan direct ook voor driedubbel glas.

 1. Er is een kans op thermische breuken

Door de zeer goede isolerende werking van HR- glas kunnen er grote temperatuurverschillen ontstaan tussen binnen en buiten. Onder invloed van deze verschillen is er een kleine kans dat het HR- glas zal breken. Deze breuken noemen we thermische breuken en vallen helaas niet onder de garantie. Om de kans op thermische breuken te verkleinen, zijn er een aantal zaken waar je goed om moet denken:

 • Plak nooit folie of een poster op het raam.
 • Hang geen binnenzonwering vlak tegen het glas aan.
 • Sproei geen koud water op het glas als het verhit is.
 • Zorg ervoor dat het glas niet een groot deel van de dag half in de zon, half in de schaduw komt (bijvoorbeeld door een grote struik die voor het raam gepoot is).
 • Leg nooit spullen aan de binnenkant tegen het raam aan (een tas of iets dergelijks).