Prijs hoogrendementsglas

Prijs hoogrendementsglas

Steeds meer mensen gaan over tot het vervangen van traditioneel dubbel glas door hoogrendementsglas. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van hoogrendementsglas. En hoe lang duurt het voordat ik deze kosten weer heb terugverdiend? Wat kost het vervangen van een ruit? Heb ik ook recht op premies. Dit zijn allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op gaan geven.

hoogrendementsglas prijs

Wat is hoogrendementsglas?

Vroeger waren alle huizen voorzien van enkel glas. Het was dan ook een hele vooruitgang toen na de Tweede Wereldoorlog dubbel glas werd geïntroduceerd. Met dubbel glas bedoelen we twee glasplaten met daartussen droge lucht. Dubbel glas geeft nauwelijks condens en geeft een veel betere isolatie. Tegenwoordig gaan we langzaam maar zeker over op hoogrendementsglas (ook wel HR- glas genoemd). Hoogrendementsglas is (drie) dubbelglas dat voorzien is van een extra coating. Daarbij heeft hoogrendementsglas Argon of Xenon als gasvulling in de spouw. Dit geeft een zeer goede isolatie. In de winter blijft de kou buiten en de warmte binnen en in de zomer is het net net andersom. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. De eerste generatie heette gewoon HR- glas, daarna kwamen: HR+, HR++ en HR+++. Op dit moment zijn de meest gebruikte soorten hoogrendementsglas zijn: HR++ en HR+++.

De U- waarde van hoogrendementsglas

Een belangrijke factor als het gaat om de prijs van hoogrendementsglas is de U-waarde of K-waarde van het glas. De U-waarde geeft de isolatiewaarde van glas aan. In tegenstelling tot wat je zou denken, geeft een hoge U-waarde een minder goede isolatie. Deze waarde geeft namelijk aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter glas per graad temperatuurverschil. Iets eenvoudiger gezegd: de U-waarde vertelt je hoeveel warmte je verliest bij welk type glas. Hoe hoger de K-waarde is, hoe meer warmte er verloren gaat. Andersom geredeneerd: beglazing met de laagste U-waarde isoleert het beste. Uiteraard bepaalt deze waarde ook de prijs van hoogrendementsglas: hoe lager de K-waarde, hoe hoger de prijs. De U- waarde geven we weer in de eenheid W/m2 K (Warmte per vierkante meter Kelvin).

wat kost hoogrendementsglas

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen glassoorten?

Als we het hebben over de verschillen tussen glassoorten dan hebben we ook over verschillen in de prijs. We leggen daarom alle verschillen tussen glas even goed uit:

 • Enkel glas

Deze glassoort is eigenlijk niet meer van deze tijd en laten we verder buiten beschouwing.

 • Traditioneel dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee glasvlakken met daartussen droge lucht. Deze droge lucht zorgt voor de isolatie. De U- waarde van traditioneel dubbel glas is 2,9 W/m2 K.

 • HR- glas en HR+ glas

HR+ glas is in feite hetzelfde als traditioneel dubbel glas, maar is voorzien van een coating waardoor het beter isoleert. De U- waarde van HR+ glas ligt rond de 1,6 W/m2 K.

 • HR++ glas

HR++ glas is hetzelfde als HR+ glas, maar dan zit er in de spouw tussen de glasvlakken geen droge lucht, maar een edelgas (Argon of Xenon). Ook hierdoor ontstaat er weer een betere isolatie. De U- waarde van HR++ glas is 1,1 W/m2 K.

 • HR+++ glas

HR+++ glas heeft een coating en edelgas in de spouw, maar is drie glaslagen dik in plaats van twee. Met een U- waarde tussen 0,5 en 0,9 is dit het hoogrendementglas met de hoogste isolatiewaarde.

De prijs van hoogrendementsglas

Als we het hebben over de prijs van hoogrendementsglas hebben we het in dit geval alleen over de prijs van het hoogrendementsglas zelf en dus niet over eventuele arbeidskosten om het glas te plaatsen. Ook benadrukken we dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Alle kosten zijn inclusief btw.

 • De prijs van traditioneel dubbel glas ligt op ongeveer 65 euro per vierkante meter.
 • HR+ glas kost ongeveer 75 euro per vierkante meter. Je ziet dat het verschil tussen traditioneel dubbel glas en HR- glas helemaal niet zo groot is, terwijl het bijna de helft scheelt in U- waarde.
 • HR++ glas kost per vierkante meter ongeveer 80 tot 90 euro. Daarmee is dit glas ook zeker niet duur in aanschaf. Door de nog lager U- waarde is dit een van de meest populaire soorten hoogrendementsglas: het is niet het duurst in aanschaf en heeft een lage U- waarde.
 • HR+++ glas is met 120 tot 130 euro per vierkante meter het duurst in aanschaf, maar heeft ook de laagste U- waarde.

hoogrendementsglas kostprijs

De besparingskosten van hoogrendementsglas

HR+++ glas mag dan wel het duurst in aanschaf zijn. Je verdient er ook het meeste geld mee terug. Je hebt immers minder stookkosten en dus bespaar je geld. Ook is HR+++ glas beter voor het milieu, omdat je nu minder CO2- uitstoot hebt. Het is dus heel verstandig om naast de aanschafkosten ook naar te besparingskosten te kijken.

 • De besparing van gewoon HR- glas of HR+ glas is gemiddeld 120 euro per jaar.
 • De besparing van HR++ glas is gemiddeld 180 euro per jaar.
 • Met HR+++ glas bespaar je zelfs 280 euro per jaar.

Om de aanschafkosten enigszins te drukken, zou je bijvoorbeeld ook de ruimtes waar je het meest verblijft (keuken, woonkamer) kunnen voorzien van HR+++ glas en andere ruimtes (slaapkamer) van HR++ glas (of HR+- glas).

Bijkomende kosten van hoogrendementsglas

Met alleen het kopen van hoogrendementsglas ben je er nog niet. Het vervangen van de ruit brengt ook kosten met zich mee. Het gemiddeld uurloon van een glaszetter is toch al snel dertig tot veertig euro. In de meeste gevallen kan het ook vervangen van de kozijnen een behoorlijke isolatieverbetering met zich mee brengen.
Als je kiest voor HR+++ glas ben je sowieso op het vervangen van de kozijnen aangewezen. Met zijn drie lagen glas, is dit HR+++ glas een stuk dikker dan andere glassoorten en daar zijn de sponningen van traditionele kozijnen niet op berekend. Als je besluit om de kozijnen tegelijkertijd met het glas te vervangen, wordt er meestal een totaalprijs per vierkante meter berekend. Deze prijzen verschillen ook weer per leverancier. Het beste kun je meerdere offertes laten maken en deze goed met elkaar vergelijken op basis van de prijs en de geboden kwaliteit.

hoogrendementsglas prijs premie

Premies voor hoogrendementsglas

Als je in een bestaande woning hoogrendementsglas laat plaatsen, is het mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen van de netbeheerder. Hiermee kun je de terugverdientijd natuurlijk nog weer verkorten. Je bent overigens wel verplicht het werk uit te laten voeren door een aannemer. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet de U- waarde van hoogrendementsglas maximaal 1,1 W/m2K zijn. De hoogte van de premie is afhankelijk van het jaar van de factuurdatum. Als het glas geplaatst is in 2016 krijg je een premie van twaalf tot vijftien euro per vierkante meter. Voor 2017 en 2018 geldt een premie van tien euro per vierkante meter. Om een goed overzicht te krijgen van alle regels en voorwaarden kun je het beste even kijken op de site van de Vlaamse Overheid.

Een aantal prijsvoorbeelden

Als je alle ramen (twintig vierkante meter) laat vervangen door HR++ glas:

 • HR++ glas € 1800,-
 • Premie netbeheerder € 200,-
 • Besparing stookkosten € 180,- per jaar

Je betaalt in totaal 1600 euro voor het glas. Dit deel je door de besparing in stookkosten. In bijna negen jaar heb je dan de investering terugverdiend.

Als je alle ramen (twintig vierkante meter) laat vervangen door HR++ glas”

 • HR+++ glas € 2400,-
 • Premie netbeheerder € 200,-
 • Besparing stookkosten € 280,- per jaar

Je betaalt in totaal 2200 euro voor het glas. Dit deel je door de besparing in stookkosten In bijna acht jaar heb je de investering terugverdient.

Uiteraard moet je er nog wel plaatsingskosten bij optellen voor het hoogrendementsglas. Hoogstwaarschijnlijk brengt het vervangen van de kozijnen bij HR+++ glas ook extra kosten met zich mee.

prijs hoogrendementsglas