Vacuüm glas

Hoogrendementsglas zijn meerdere lagen glas met daartussen een laagje edelgas. Volledig het tegenovergestelde daarvan is een vacuüm getrokken glas. In plaats van dit edelgas, wordt alle lucht die tussen de beglazing zit gewoon weggetrokken. Vervolgens wordt het glas met allerlei technische ingrepen verduurzaamd.
Vacuümglas heeft een uitstekende isolatie en heeft vele andere voordelen. Vaak isoleren zij zelfs meer en beter dan HR+ glas. De dure prijs en vrij korte levensduur maken vacuüm glas echter vaak tot een slecht alternatief van hoogrendementsglas.

vacuum glasEigenschappen vacuüm glas

Vacuüm getrokken glas heeft heel wat positieve eigenschappen. Vaak beter dan hoogrendementsglas. Uiteraard is niet alles zonneschijn en rozengeur en zijn er ook enkele negatievere aspecten aan dit glas verbonden.

Positieve kenmerken

  • Geleiding en stroming werkt niet bij vacuüm getrokken glas. Dit wil zeggen dat opgewekte warmte heel moeilijk door de ramen kan ontsnappen. Het omgekeerde is ook waar: koude kan erg moeilijk binnenglippen.
    De enige manier waardoor energie verloren kan gaan is door stralingswarmte. Dit is bvb. het geval bij infrarood verwarming.
  • Een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde is mogelijk. Tot wel 0,6 W/m²K. In vergelijking met een erg sterke waarde van HR glas (1,0 W/m²K) doet dit glas dus meer dan twee maal beter. Dat is vier keer beter dan enkel glas. Echter moet wel gezegd worden dat deze isolatiewaarde uitzonderlijk is. Meestal ligt de isolatiewaarde een pak dichter bij hoogrendementsglas (1,0 tot 1,4 W/m²K).
  • Naast warmte isolerend is dit type beglazing ook nog eens uitstekend geluidswerend. Uitstekende keuze in rumoerige omgevingen!
  • Er is zelden condensatie vorming. Bij hoogrendementsglas krijg je dit vrij snel. Bij vacuüm getrokken glas moet een temperatuur van -20°C behaald worden om dit effect te krijgen.

 

Negatieve kenmerken

  • Als je dacht dat hoogrendementsglas duur was dan zal je je ogen opentrekken bij prijzen van vacuüm glas. Per vierkante meter betaal je al gauw 130 tot 150 euro. Meer dan het dubbele tot zelfs driedubbele van hoogrendementsglas.
  • 0,6 W/m²K is enkel voor de beglazing zelf. In combinatie met kozijnen of deuren wordt deze waarde een pak hoger. Een realistische u-waarde voor vacuüm glas is 1,0 tot 1,2 W/m²K. Waarom dus zo veel meer betalen als je ook hoogrendementsglas met deze waardes kan aanschaffen tegen meer dan de helft van de prijs?
  • Doorheen de jaren wordt het glas een pak minder effectief en zal het veel minder energie vriendelijk zijn.
  • Het glas heeft een beperkte levensduur. Dat heeft te maken met het verlies van de efficiëntie.

vacuum glas hoogrendementsglas

Goed alternatief voor HR+ glas?

Ja en nee. Wellicht worden hier in de toekomst nog verbeteringen aan uitgevoerd en kan het een duchtige concurrent voor isolatieglas worden. Toch is het vacuümglas veel te duur en heeft het te weinig doeltreffendheid in vergelijking met hoogrendementsglas.

Daarom raden wij aan om te investeren in hoogrendementsglas. Zeker als je een investering op lange termijn ziet zitten. Na enkele jaren heb je de investering reeds terugverdiend. Bij vacuüm getrokken glas wellicht ook, maar na amper enkele jaren moeten deze weer worden vervangen. Waardoor je veel minder bespaart.