Voordelen hoogrendementsglas

Acht voordelen van hoogrendementsglas

voordelen hoogrendementsglas

Wat is hoogrendementsglas?

Je bent vast wel bekend met de termen: enkel glas en dubbel glas. Daarnaast is er ook hoogrendementsglas (ook wel HR-glas genoemd). Hoogrendementsglas is (drie) dubbelglas dat voorzien is van een extra coating. Daarbij heeft hoogrendementsglas Argon of Xenon als gasvulling in de spouw. Hiermee houd je de kou buiten en blijft de warmte binnen. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. De meest gebruikte soorten hoogrendementsglas zijn: HR++ en HR+++.

 1. Hoogrendementsglas isoleert bijzonder goed

Op dit moment wordt HR++ glas het meest toegepast in de woning- en utiliteitsbouw. Dit type hoogrendementsglas isoleert zeker vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan traditioneel dubbel glas. HR++ glas heeft een isolatiewaarde (dit noemen we U-waarde) van 1,2. Bij U- waardes gaat het erom dat ze zo laag mogelijk zijn. Ter vergelijking: standaard dubbel glas heeft een U- waarde van 2,7. HR+++ glas bestaat niet uit twee, maar uit drie lagen glas. Met een U- waarde tussen 0,5 en 0,9 heeft HR+++ glas een nog betere isolatiewaarde.

 1. Het prijsverschil met traditioneel dubbelglas is klein

Als we het hebben over de prijs van hoogrendementsglas hebben we het in dit geval alleen over de prijs van het glas zelf en dus niet over de arbeidskosten. De prijs van traditioneel dubbel glas ligt op ongeveer 65 euro per vierkante meter. HR++ glas kost per vierkante meter ongeveer 80 euro, dus maar 15 euro meer. HR+++ glas is met 120 euro per vierkante meter nog weer een stukje duurder in aanschaf. Het is natuurlijk wel zo dat je met hoogrendementsglas weer een stuk terugverdient van de kostprijs, omdat je minder stookkosten kwijt bent. Ook is het zo dat je voor de aanschaf van hoogrendementsglas in aanmerking kunt komen voor premies van de overheid. Dit maakt het prijsverschil nog weer een stukje kleiner en dat is een groot pluspunt van hoogrendementsglas.

 1. Met hoogrendementsglas creëer je een comfortabeler leefklimaat.

Een van de voordelen van hoogrendementsglas is ook dat je niet meer tegen de koude winters hoeft op te zien. Bij dubbel of enkel glas ontsnapt er altijd warmte door de beglazing. Dit behoort echter met hoogrendementsglas tot het verleden. Het hoogrendementsglas zorgt ervoor dat zo goed als alle warmte binnen de huismuren blijft. Dit heeft weer tot gevolg dat je minder snel de thermostaat omhoog hoeft te zetten, omdat de warmte veel langer blijft hangen in de kamer. Aan de andere kant heb je op warme zomerdagen veel minder last van de hitte. Hoogrendementsglas houdt namelijk ook de warmte van buitenaf tegen (je moet dan wel de ramen en de deuren gesloten houden).

 1. Hoogrendementsglas houdt de kou van buiten tegen.

Nog een pluspunt van hoogrendementsglas is dat het de kou die van buiten komt, tegenhoudt. Hoogrendementsglas houdt namelijk niet alleen de warmte binnen, maar ook de kou buiten. Bij enkel en (in mindere mate) dubbel glas dringt de kou van buiten door het glas naar binnen. Hierdoor zal de temperatuur op den duur afkoelen in de kamer en dien je de verwarming hoger te zetten om toch een aangename temperatuur te houden. Hoogrendementsglas houdt vrijwel alle kou van buiten tegen. De kamer zal dus veel minder snel afkoelen op koude dagen en dit scheelt weer behoorlijk in de stookkosten.

hoogrendementsglas terugverdientijd

 1. Je hebt een lagere energierekening

De voordelen van hoogrendementsglas die hiervoor genoemd zijn, leiden allemaal tot het grootste pluspunt van hoogrendementsglas: een lagere energienota. Om een goede vergelijking te maken in wat je kunt besparen aan energiekosten door het plaatsen van hoogrendementsglas, gaan we uit van een gemiddeld rijtjeshuis met twintig vierkante meter oppervlakte aan ramen. Daarbij gaan we uit van een HR- ketel en een gemiddelde woningtemperatuur per jaar van achttien graden.

 • Met standaard dubbel glas bespaar je in dit geval gemiddeld 115 euro per jaar.
 • Als je HR++ glas laat plaatsen, bespaar je gemiddeld 260 euro per jaar.
 • Met HR+++ glas bespaar je zelfs 280 euro per jaar.

In deze gegevens zijn de kosten voor het plaatsen van hoogrendementsglas niet meegenomen.

 1. De aanschafkosten van hoogrendementsglas worden snel terugverdiend

Familie X woont in een rijtjeswoning met twintig vierkante meter aan enkel glas en laat alle ramen vervangen door HR++ glas. Bij hen past het volgende rekenvoorbeeld:

 • HR++ glas: € 1600,
 • Besparing per jaar: € 260,-

Maar de familie X heeft ook nog recht op een premie van de netbeheerder, omdat ze hoogrendementsglas hebben aangeschaft. Deze premie is tien euro per vierkante meter. Dit betekent dat ze nog een tegemoetkoming krijgen van tweehonderd euro.

Uiteindelijk betaalt de familie X dus 1400 euro voor het glas. Dit bedrag gedeeld door de besparing van 260 euro betekent dat je de aanschafkosten van het glas in iets meer dan vijf jaar hebt terugverdiend. Als de familie X had gekozen voor gewoon dubbel glas dan was de terugverdientijd wel vier keer hoger geweest. Uiteraard moet je er nog wel plaatsingskosten bij optellen voor het hoogrendementsglas.

 1. Hoogrendementsglas kan eenvoudig geplaatst worden

Tenzij je volledig nieuwbouw pleegt, is het relatief eenvoudig om het oude glas te vervangen door hoogrendementsglas. Er komt namelijk niet heel veel kap- en breekwerk aan te pas. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de kozijnen in goede staat van onderhoud zijn. Het hoogrendementsglas wordt in dezelfde profielen geplaatst als waar de oude beglazing uitkomt. Waarschijnlijk zal er wel hier en daar een likje verf nodig zijn, maar dat is dan ook het enige.

 1. Er zijn veel opties mogelijk

Het laatste pluspunt van hoogrendementsglas dat hier genoemd wordt, is dat er veel opties mogelijk zijn als je voor hoogrendementsglas kiest. Door deze opties kan hoogrendementsglas nog voordeliger voor je uitpakken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor geïntegreerde ventilatieroosters in het glas. Deze zorgen voor een betere doorstroming van de lucht in je huis. Een andere optie is inbraakwerend hoogrendementsglas. De prijs van dit glas ligt natuurlijk wel iets hoger, maar behalve een goede isolatie, heb je dan ook glas waarbij inbreken in principe onmogelijk is.