Waar hoogrendementsglas plaatsen

Andere toepassingen van isolatieglas

Als je al wat heb rondgekeken op deze site, weet je nu vast wel welke voordelen en nadelen hoogrendementsglas heeft, meer over de opbouw, de verschillened soorten, de premies, …
Nu rest nog de vraag: “Waar kan ik isolatieglas allemaal in implementeren?” of met andere woorden: buiten het traditionele gebruik van isolerend glas, kan ik nog iets met hoogrendementsglas aanvangen?

waar hoogrendementsglas plaatsen

Hoogrendementsglas in een veranda

In een veranda kan het soms verstikkend heet zijn, of net ongelooflijk koud!
Dit is het geval in verandas waarin geen isolerend glas zit.
Door de koude- en warmeluchtstromingen filtreert al de warmte van hete zomerdagen naar binnen. Hetzelfde geldt voor koudere dagen, dan dringen koude luchtstromingen in de veranda binnen.

Met hoogrendementsglas voorkom je dit probleem. Isolatieglas zorgt er immers voor dat zowel binnenkomende als uitgaande luchtstromingen voor meer dan 90% worden teruggekaatst, waardoor je nooit meer last zal hebben van een ijskoude of snikhete veranda!

Daarbovenop heb je allerlei opties voor het hoogrendementsglas. Zo kan je dit glas ideaal in je veranda inpassen!
Zo bestaat er speciaal, zelfreinigend hoogrendementsglas.
In de buitenste glaslaag zit een heel dunne, onzichtbare coating die zichzelf automatisch reinigt.
Hierdoor wordt het onderhoud minimaal: indien het vuil niet het gevolg is van regen, is er niet meer nodig dan een vochtig doekje om vuil heel af en toe weg te wrijven.

Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid om een speciale filmlaag op het isolatieglas aan te brengen, die minder dan 50% van het licht doorlaat zodat je geen vervelend, te sterk licht in je veranda krijgt. Deze speciale filmlaag zorgt ervoor dat het lezen veel aangenamer wordt voor de ogen.

Klik hier voor meer tips en advies over verandas te verkrijgen.

hoogrendementsglas in een veranda

Waar plaats ik het best hoogrendementsglas?

Indien je niet van plan bent om alle isolerende beglazing te vervangen, opteer je in ieder geval zeker voor vervanging van de beglazing in het zuiden.
Aan de zuidkant van je woning valt immers de meeste zon en dus warmtestraling binnen. Door hier voor hoogrendementsbeglazing te opteren heb je niet meer langer last van te warme ruimtes.

Probeer ook te opteren voor isolatieglas waar je het meeste in verblijft, zodat je geen onaangename koude- en warmtestromingen hebt, die de temperatuur constant doen schommelen. Opteer zeker voor isolerend glas in ruimtes zoals de woonkamer en de keuken.

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk om warmte binnen te houden in de badkamer.
Niets vervelender dan een koude badkamer!
Doordat er minder warmte ontsnapt, voel je dit meteen in je portemonnee aangezien je veel minder verwarmingstoestellen moet gebruiken om je badkamer in een aangename warmte onder te dompelen!

Waar niet plaatsen?

We kregen al enkele keren de vraag via het contactformilier waar je hoogrendementsglas het best niet plaatst.
Het simpele antwoord is het volgende: plaats hoogrendementsglas alleen waar je energie wilt binnenhouden en zonnestralen en koude luchtstroming wilt buitenhouden.

Daarnaast heeft het ook geen nut om hoogrendementsglas te plaatsen op plaatsen waar je nauwelijks of niet komt, zoals in de meeste bijgebouwen.
Hetzelfde geldt ook voor serres. Zij moeten immers net het licht en de zonnestralen kunnen opvangen én tegelijkertijd makkelijk weer kunnen afkoelen door de koudegolven.