Wat is HR glas?

Wat is HR glas?Wat is HR glas? HR is de afkorting voor hoogrendementsglas. Meestal wordt de term hoogrendementsglas gebruikt, maar dat is eigenlijk net hetzelfde als isolerende of superisolerende beglazing, driedubbel glas of isolatieglas. Soms zie je ook HR+, HR++ of HR+++ staan. Deze plusjes geven het isolerend vermogen van de beglazing aan. Hoe meer, hoe beter.
Tegenwoordig is dit soort glas de standaard voor nieuwbouw of verbouwingswerken, aangezien ze een hoger rendement leveren dan enkel of dubbel glas.

Het glas is opgemaakt uit verschillende lagen. Alleen dit zorgt er al voor dat energie makkelijker wordt bespaard, maar moest dit het enige zijn dan is er natuurlijk niet veel verschil met dubbel glas. Het belangrijkste punt bij HR glas is dat er tussen alle lagen (twee of drie) ook nog eens een gas wordt gespoten. Deze speciale edelgassen (bvb. kryptongas of argongas) hebben een heel goeie isolatiewaarde en bevorderen de functionaliteit van het HR+ glas dus.

Energiebesparing

Uit onderzoek blijkt dat isolatieglas tot vijf keer extra bespaart in vergelijking met enkel glas. Ten opzichte van dubbel glas bespaar je twee tot drie keer meer.

Die besparing drukt zich uit in een sterk verminderde energiekost. Doordat er minder opgewekte energie verloren gaat (door filtratie door de ramen) moet je minder stoken. En dat scheelt natuurlijk veel in je portemonnee.
Van buitenaf komen er trouwens ook geen koudegolven meer binnen. Twee vliegen in één klap!

 

Geen snikhete woning meer

Niets vervelender dan een snikhete woning in de zomer. Wanneer je veel ramen in huis hebt kan het al gauw warm worden in je huis. Ook dat houdt hoogrendementsglas goed tegen.

Vanaf nu hoef je dus geen ramen meer open te laten staan of aircokosten op jou nemen om de temperatuur in de woning niet drukkend heet te hebben. Nog een voordeel van je ramen niet te hoeven open zetten is dat je zo insecten buiten houdt. Byebye muggen, vliegen, spinnen en ander ongedierte!

wat is hoogrendementsglas