Zelfreinigend glas

Zelfreinigend glas

Voor wie niet van ramen lappen houdt, ramen op moeilijk bereikbare plekken, of grote raamoppervlakken heeft, is zelfreinigend glas een uitkomst. Het enige wat je nodigt hebt is daglicht en regen en dat is in onze contreien volop aanwezig. In dit geval zijn je ramen juist niet vies, maar blinkend schoon als het geregend heeft. En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet? In dit artikel gaan we in op alle wetenswaardigheden rondom zelfreinigende ramen: wat het is, de voor- en nadelen en de prijzen.

zelfreinigend glas

Wat is zelfreinigend glas?

We hebben het hier over dubbel glas dat voorzien is van een coating. Deze coating bevindt zich alleen aan de buitenzijde van het glas. De binnenkant zul je dus zelf nog moeten schoonmaken. De coating bestaat uit titaniumoxide en dit zorgt ervoor dat het glas grotendeels schoon blijft. In principe kan deze coating op alle soorten dubbel glas aangebracht worden. Zo blijf je altijd genieten van een optimale lichtinval en een helder uitzicht.

zelfreinigend glas hoogrendementsglas

Hoe werkt zelfreinigend glas?

zelfreinigend glas werkingDe coating aan de buitenkant reageert op UV-straling. Door deze reactie zal vuil dat zich op de ruit bevindt afgebroken worden. Eveneens zorgt de coating ervoor dat vuil zich minder snel hecht aan het glas. Verder zorgt de coating er ook nog voor dat het water aantrekt. Je krijgt daarom geen druppels op de ramen als het regent, maar er ontstaat stromend water. Hierdoor wordt het vuil er simpelweg afgespoeld. Tot slot zorgt de coating er ook nog eens voor dat het raam sneller dan bij gewoon glas en zonder vlekken opdroogt. Het is wel zo dat de coating even tijd nodig heeft, voordat het optimaal zijn werk doet. Hiervoor staat ongeveer zes tot tien weken.

zelfreinigende beglazing

Waarom zelfreinigend glas?

Glas dat zichzelf reinigt bestaat al langer en het is dus niet helemaal nieuw. Dit glas werd echter vooral toegepast bij grote gebouwen met veel raamoppervlak, of woningen waarvan de ramen heel snel vies werden. In deze gevallen was het min of meer een noodzaak om zelfreinigende ramen te nemen. Tegenwoordig zien we echter in toenemende mate dat consumenten bewust kiezen voor deze glassoort zonder dat het persé noodzakelijk is. Mensen vinden het gewoon gemakkelijk dat ze minder onderhoud hebben of dat schoonmaken vanuit lastige posities niet meer nodig is.

zelfreinigend glas

De voordelen

Zelfreinigende glazen hebben veel voordelen. Deze zetten we even voor je op een rijtje.

  • Je bent minder tijd kwijt aan het lappen van de ramen en je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen als de ramen moeilijk bereikbaar zijn.
  • De ramen zijn vrijwel altijd schoon, waardoor je altijd een goede lichtinval en een helder zicht hebt.
  • Als je condens op de ramen hebt, verdwijnt dit een stuk sneller dan bij glas zonder een zelfreinigende coating.
  • Omdat je de ramen nauwelijks hoeft te wassen, heb je minder onderhoudskosten (bijvoorbeeld water, schoonmaakmiddel, zeem en doekjes.
  • Je gebruikt minder schoonmaakmiddelen en dat is beter voor het milieu.
  • Als het lange tijd droog weer is, kun je zelfreinigende ramen gewoon met wat water afspoelen.

De nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan glas met een zelfreinigende coating. Welke dat zijn, zetten we ook even voor je op een rijtje.

  • Zelfreinigend glas is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Je zult af en toe nog met een sopje en lauw water de geringe hoeveelheid vuil moeten verwijderen die de coating er niet af krijgt.
  • De prijs is hoger dan die van gewoon glas (zie hiervoor ook het kopje ‘prijzen’).
  • Na één of twee jaar vermindert de zelfreinigende werking iets.

zelfreinigend glas hoogrendementsglas

De prijs van zelfreinigend glas

Het is een beetje moeilijk om aan te geven wat de exacte prijs is van zelfreinigende ramen. Het glas zelf is namelijk identiek aan gewoon glas. Er komt alleen een zelfreinigende coating overheen. Je betaalt dus de prijs die je anders ook zou betalen voor het glas, plus de zelfreinigende coating en het aanbrengen hiervan. Iedere glassoort heeft een eigen prijs, dus daarom verschillen de prijzen van ramen met een zelfreinigende coating ook enigszins. Je mag er vanuit gaan dat glas met een zelfreinigende coating gemiddeld twintig procent duurder is dan gewoon glas. Voor een gemiddelde glassoort (HR++) betaal je dan een bedrag dat ligt tussen tachtig en honderdtwintig euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw. We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Voor exacte prijzen kan je op deze pagina een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.

Vergelijken loont

Als je geïnteresseerd bent in zelfreinigende ramen dan kun je het beste een offerte laten opstellen. Een professionele glaszetter weet vaak precies welke glassoort het beste bij je woning past. Het is verstandig om meerdere glashandels te benaderen voor een offerte. Als je onze dienst gebruikt, sturen wij je aanvraag automatisch aan naar 3 à 4 verschillende bedrijven.
Aangezien de aanschaf van deze ramen een behoorlijke investering is, leg je deze offertes naast elkaar en zoek je uit bij wie je het minst betaalt voor de beste kwaliteit. Uit ervaring van consumenten die dit deden, blijkt dat er soms wel een voordeel van veertig procent te behalen valt en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

hoogrehoogrendementsglas zelfreinigend glasndementsglas zelfreinigend glas

Zelfreinigende coating zelf aanbrengen?

Het is niet mogelijk om op je bestaande glazen zelf een zelfreinigende coating aan te brengen. Je zou dan iets doen wat vergelijkbaar is met het impregneren van een gevel (dit kun je wel heel goed zelf doen). Het aanbrengen van een zelfreinigende coating is zeer specialistisch werk dat uitsluitend door hierin gespecialiseerde glashandels uitgevoerd kan worden.

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je zelf goed kunt klussen of een vakman bent dan kun je overwegen om het glas zelf te plaatsen. Het is echter een nauwkeurige klus die het beste door de vakman uitgevoerd kan worden. Voor je eigen veiligheid is het namelijk zeer belangrijk dat je alle veiligheidsvoorschriften kent en ook in acht neemt. Daarnaast dien je ook te voldoen aan alle voorwaarden en normeringen die gelden met betrekking tot de garantie. Het hebben van goed gereedschap en goed kunnen inmeten zijn eveneens zaken waar je aan moet voldoen. Om problemen en teleurstellingen te voorkomen, is het daarom veel gemakkelijker om het plaatsen van het glas uit te laten uitvoeren door een erkende glaszetter. Je weet zeker dat het werk goed en snel uitgevoerd wordt en je hebt altijd garantie. Ook bij eventuele gebreken kun je op deze vakman terugvallen.